Japonské pečivo


Chléb a pečivo je v Japonsku velmi populární. Poprvé se dostal chléb do Japonska prostřednictvím portugalských obchodníků a misionářů v polovině 16. století. Japonský výraz pro chléb je "pan", převzato původně z portugalského "pão". Japonské pečivo je typické svou měkkou a velmi nadýchanou až hedvábnou texturou.

Pečivo je stále více součástí japonské národní stravy. V roce 2011 dokonce statistiky ukázaly, že japonské domácnosti poprvé v historii utratily více za pečivo než za rýži. Mezi nejoblíbenější produkty patří shokupan, anpan, melon-pan. Níže na obrázcích a ve skutečnosti pak v NIPPAN BAKERY najdete ukázku těch nejznámějších druhů jak slaného, tak i sladkého japonského pečiva.

Shokupan   食パン

Shokupan je základní druh chleba, který najdete v každé japonské pekárně. Bílý chléb lze koupit po celém světě, ale japonský shokupan je trochu jiný. Je to chléb s velmi jemnou texturou. Často tuto texturu Japonci označují jako "mochi mochi", což v překladu znamená měkká a mačkavá.

Melon Pan   メロンパン

Melon Pan je typická japonská lehce slazená buchta pokrytá sušenkovým těstem a krystalovým cukrem pro extra křupavost. Těsto na sušenky je nakrájeno na čtverce, aby lépe odpovídalo kulatému bochánku, což mu dodává vzhled melounu. Melon Pan existuje v různých příchutích od čokolády a jahod až po zelený čaj matcha.

Roll Pan   ロールパン

Roll Pan jsou klasické velmi oblíbené mini rohlíky. Je to obdoba nadýchaného chleba Shokupan v menší formě. Roll Pan je velmi vzdušný a také jemně intenzivnější chuti než je například Koppe Pan.

Kuma Pan   クマパン

Kuma Pan je čokoládový medvídek, který má jako základ Anpan, ale místo typické fazolové náplně "anko" je naplněn čokoládou. Jedná se o dětmi velmi oblíbené pečivo. "Kuma" znamená japonsky medvídek. 

Cream Pan   クリームパン

Cream Pan je velmi oblíbený sladký chléb plněný vanilkovým krémem. Je to krásně měkké a v ústech se rozplývající pečivo v japonském stylu s lahodnou pudinkovou náplní.

Anpan   あんパン

Anpan je sladká rolka nejčastěji plněná náplní z červených fazolí. Anpan vynalezl majitel pekárny Kimuraya v Tokiu v roce 1874. Anpan se rychle chytil a pomohl pečivu získat popularitu, jakou má dodnes. Anpan se stal také předlohou pro komiksového hrdinu Anpanmana. Ten je oblíbeným dětským hrdinou a stal se i inspirací pro postavičku našeho NIPPANa.

Sandwich   サンドイッチ

Sendviče jsou dva plátky chleba Shokupan s čímkoli uprostřed. Klasická je například vaječná náplň (Tamago Sando) nebo třeba plátky masa (Katso Sando). Poplulární je i ovocný sendvič.

Koppe Pan   コッペパン

Koppe Pan je velmi křehká rohlíko-houska, která výborně chutná jak se šunkou a sýrem, tak i s džemem. Je to ideální svačina pro děti do školy nebo pro dospělé do práce nebo na cesty.

Bacon Epi   ベーコンエピ

Bacon Epi je japonská kroucená houska se slaninou. Slovo "epi" pochází z francouzského slova "épi" a znamená "pšeničné uši".

Jablečný Pan   りんごパン

Jablečno-vanilkový Pan je obdobou českého koláče. Je plněný jemným vanilkovým pudinkovým krémem s nakládanými jablky.

Edamame Pan   枝豆パン

Edamame Pan je nadýchané pečivo obsahující japonské fazolky edamame a navrchu je posypaný sýrem. 

Corn Pan   コーンパン

Kukuřičné pečivo Corn Pan obsahuje slanou náplň, zrníčka kukuřice smíchané s japonskou majonézou, a navrchu je posypaný sýrem.